Projektek

GF/JSZF/518/4/2016 számú projekt

Kárpátaljai festőművészeti gyűjtemény kialakítása, kiállítások szervezése itthon és külföldön, majd a gyűjtemény felajánlása közintézményeknek.

 

A 2007-ben hazai és kárpátaljai képzőművészek összefogásából alakult Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület (KMKE) legfontosabb feladata a magyar kultúra, a magyar kulturális és történelmi örökség megőrzése és átadása a jövő magyar generációja számára. Hisszük és valljuk, hogy a kultúra összeköt, és nem elszakít.  A kultúrának nemzetmegtartó ereje van, de egyben hidat is teremt a különböző nemzetek között, és ezáltal kölcsönösen gazdagít minden nemzetet. Szervezetünk kilenc éve végzi tevékenységét hazánkban, a határokon túl (elsősorban Kárpátalján) és Németországban. Magunk mögött tudhatunk számtalan kiállítást, alkotótábort, konferenciát, előadást, és más egyéb programban való együttműködést és részvételt. Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy Magyarországon a KMKE rendelkezik a legkompetensebb kapcsolatokkal és referenciákkal kulturális, művészeti területen, Kárpátalján. Kulturális munkánk társadalmi hatása országosan és nemzetközileg is jónak mondható a visszajelzések alapján.

 

Sajnos általánosságban elmondható, hogy a magyar képzőművészeti alkotások jelentős része határon túli területeken található: templomok, kastélyok, paloták, szobrok, freskók, festmények, illetve magyar gyökerű festőiskolák, művésztelepek. Azonban amellett, hogy egy nép által évszázadok alatt létrehozott kincsek egy tragikus történelmi pillanatban idegen kézbe kerültek, az utódállamokban rekedt magyarok is új művésznemzedékeket neveltek fel, és tovább gyarapították, és gyarapítják ma is alkotásaikkal a művészet világát.  Egyik ilyen a kárpátaljai festőiskola, kárpátaljai festőművészet.

 

Megőrzéséhez, fenntartásához igyekezett hozzájárulni szervezetünk az elmúlt kilenc évben, amely tevékenységünkkel tulajdonképpen a kárpátaljai magyarság érdekeit is szolgáltuk és szolgáljuk hosszútávon nemcsak kulturális, de akár turisztikai szempontból is.

 

Tagjaink között számos kiváló alkotóművész található, akik közül sokan nagyon magas színvonalon képviselik a kárpátaljai művészetet. Munkácson, a Rákóczi kastélyban működik a Kárpátaljai képzőművészeti főiskola festőművészeti tanszéke, amelyet alelnökünk, Dr. Kopriva Attila festőművész, művészettörténész vezet, akiről kijelenthető, hogy a hagyományos kárpátaljai festőművészetnek napjainkban az egyik legkiválóbb képviselője. Dr. Kopriva Attila a Magyar Tudományos Akadémia Kárpátaljai tagozatának elnökségi tagja.  Partnerségben vagyunk a Kárpátaljai Képző és Iparművészek Révész Imre Társasággal, a Boksay Alapítvánnyal, valamint a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeummal, mely intézmény igazgatója Erfán Ferenc a Magyar Művészeti Akadémia tagja is egyben.

 

A kárpátaljai festőművészek alkotásai a kárpátaljai hagyományokból építkeznek. A sokszínű és gazdag táj, az ott élő emberek kimeríthetetlen ihletforrást jelentenek számára. A népviseletből, a természetből, a mindennapok egyszerűségéből vett pillanatok színes kompozíciókban tárulnak elénk. Portrék, csendéletek, tájrészletek, életképek elevenednek meg vásznain, melyekbe belecsempészi saját érzéseit, egyéniségét.

 

Kárpátalja gazdag kultúrájának színpompás lenyomatát vélhetjük felfedezni az alkotásokon. Falvakat, utakat, folyókat, dombokat, erdőket, hegyeket és embereket látunk.

 

A kárpátaljai festőművészet egyedi, és páratlan része a magyar kultúrának, nemzeti örökségünknek, amelynek fenntartásáért, megőrzéséért folyamatosan tenni is kell. Az öröklött hagyomány folyamatos frissítésével, állandó erősítésével is.

 

Kárpátaljai tevékenységünk társadalmi hatása nagyon nagy űrt töltött be, mivel rajtunk kívül eddig senki, és semmilyen szervezet nem foglalkozott ilyen mélyrehatóan a történelmi kárpátaljai festőiskolával, és annak bemutatásával a nagyközönség felé.

 

A Miniszterelnökség GF/JSZF/518/4/2016 számú projektje által biztosított 15.800.000-Ft értékű támogatás egyrészt óriási anyagi segítséget jelentett a 138 db. festőművészeti alkotás megvásárlásával a kárpátaljai festőművészeknek, másrészt pedig óriási erkölcsi támogatást az évszázados magyar gyökerű kárpátaljai festőművészetnek.

 

A projekt során 2016 októberében (Veres Ágota festőművésznő kivételével, aki Hollandiában tartózkodott, így csak december közepére sikerült tőle is véglegesen megvásárolni egy alkotást) felvásárlásra került közvetlenül a kárpátaljai művészektől 138 db. festőművészeti alkotás. A 60 alkotóművész jelképezte 2016 évben az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulóját is. Sajnos kettő fő alkotóművész, akinek mindenképpen ott volt a helye a 60 fő között már nem él, így tőlük alkotást már csak egy nyíregyházi galéria képtárából sikerült beszerezni.

 

Ilyen nagyságrendű és értékű kárpátaljai festőművészeti gyűjtemény még soha nem állt egyben Magyarországon.

A gyűjtemény egy-egy része bemutatásra került a nagyközönség részére elsőként Nyíregyházán az EASTART galériában 2016 november közepétől a végéig, majd ezt követően Budapesten a Magyarság Házában 2016 december 07-től 2017 január végéig. A gyűjtemény ezt követően még kiállításra került 2017 júniusában Rómában, Magyar Akadémián, majd véglegesen magyar közintézményeknek kerülnek ajándékozásra.

 

Dr. Grezsa István kormánybiztos a római megnyitón

 

A projekt fő eredményei: A kárpátaljai festőművészettel jól be lehet mutatni azt a sokszínű és soknemzetiségű megyét, ahol a magyar lakosság mellett ukrán, ruszin és hucul származású művészek élnek, közülük többek alkotása szintén szerepel a bemutatott és felvásárólt képek között. A projekt során összeállt egyedülálló gyűjtemény azt is bizonyítja, hogy a mély gyökerű magyar kultúrában a kárpátaljai festészet egy fontos, önálló vonalat képvisel.

Köszönet érte!

Dr. Grezsa István Kormánybiztos és Őry László a Magyarság Házában

Csatolva – miniszterelnöki projekt fotók