KMKE Nemzeti Tehetségpont

Tehetséggondozás: Eddigi tevékenységeink a kultúra és művészet területén arra sarkalnak már régóta minket, hogy komolyabban foglalkozzunk fő profiljainkon (képzőművészet, irodalom) belül tehetségek felfedezésével és támogatásával. Bár szervezetünk nyíregyházi székhelyű, tevékenységünket elsősorban határainkon túl, és elsősorban Kárpátalján fejtjük ki.  Az elmúlt években számos fiatal tehetséggel találkoztunk Kárpátalján, ezért határoztunk úgy, hogy bekapcsolódunk a Tehetségpont hálózatba, és a jövőben kiemelten kezeljük Kárpátalján tehetségek kutatását, gondozását. Szerveztünk 2014-ben Nemzeti Tehetségpont lett, egyedülállóan dolgozunk ezen a területen is. Megalakulásunk óta igyekszünk minél több lehetőséget adni fiatal kárpátaljai képzőművész tehetségeknek kiállításainkon, hazai és nemzetközi alkotótáborainkon való részvételre.

Szakmai beszámoló KMKE Nemzeti Tehetségpont megalakulásáról

Kárpátaljai Képzőművészeti Főiskola - Festőművészeti Tanszék
Munkács, Rákóczi Kastély

MATEHETSZ Tehetséghidak kiemelt projekt - Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület Tehetségpont rendezésében „a művészeti tehetségek felfedezése és a tehetségterület mérhetősége Kárpátalján” tematikus műhely és tehetségnap.

Rendezvény időpontja: 2015. január 16.

Helyszín: Ukrajna, Kárpátalja, Munkács

 • Őry László elnök előadása és beszámolója a KMKE Tehetségpont megalakulásáról, jelenlegi tevékenységéről, jövőbeni terveiről, más tehetségpontokkal való kapcsolatfelvételről, széles körű Kárpát-medencei TP hálózat kialakításáról.
 • Kopriva Attila alelnök, a Kárpátaljai Képzőművészeti Főiskola festőművészeti tanszék vezetőjének előadása a kárpátaljai tehetségkutatás lehetőségeiről a képzőművészet területén, az érzékenyítés, a beválogatás, a művészeti tehetségterületi mérhetőség témafelvezető kérdéseiről.

Rövid összefoglaló:

 • A Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület (KMKE) legfontosabb feladata a magyar kultúra, a magyar kulturális és történelmi örökség megőrzése és átadása a jövő magyar generációja számára. Hisszük és valljuk, hogy a kultúra összeköt, és nem elszakít. A kultúrának nemzetmegtartó ereje van, de egyben hidat is teremt a különböző nemzetek között, és ezáltal kölcsönösen gazdagít minden nemzetet.
 • „A kulturális szektor a kreativitás motorja, ami viszont a társadalmi és gazdasági fejlődés ….hajtóereje lehet.” -  Ján Figel, az EU oktatási, képzési és nyelvi sokszínűségért felelős biztosa
 • Fentiek alapján teljes mértékben azonosulni tudunk ezen gondolatokkal, melyek éppen egy művészeti tehetséggondozás témájában megrendezett konferencián lettek felidézve.
 • Eddigi tevékenységeink a kultúra és művészet területén arra sarkalnak már régóta minket, hogy komolyabban foglalkozzunk fő profiljainkon (képzőművészet, irodalom) belül tehetségek felfedezésével és támogatásával. Egyesületünk 2008 óta számos hazai és nemzetközi alkotótábor, művésztelep, kiállítás, rendezvény, konferencia szervezője, lebonyolítója, vagy éppen aktív résztvevője. Bár szervezetünk nyíregyházi székhelyű, tevékenységünket elsősorban határainkon túl, és elsősorban Kárpátalján fejtjük ki. Az elmúlt években számos fiatal tehetséggel találkoztunk Kárpátalján, ezért határoztunk úgy, hogy bekapcsolódunk a Tehetségpont hálózatba, és a jövőben kiemelten kezeljük Kárpátalján tehetségek kutatását, gondozását.
 • Kelet-Magyarország, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye geopolitikai előnyeit kihasználva kapcsolatainkat erősíteni kívánjuk Ukrajnában, elsősorban Kárpátalján
 • Kijelenthetjük, hogy a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület a képzőművészet területén egyedülálló kárpátaljai kapcsolatokkal rendelkezik Magyarországon. Egyesületünk tagjai és pártoló tagjai között magas arányban vannak jelen kárpátaljai művészek, tanárok, művészetpártolók, szponzorok, ezáltal fiatal tehetségeinknek Kárpátalján egyedülálló lefedettséget tudunk biztosítani képzőművészet területén.
 • Referenciáink: Egyedülálló kapcsolat és több éves együttműködés a Kárpátaljai Képzőművészeti Főiskolával, amelynek festőművészeti tanszéke Munkácson, a Rákóczi kastélyban található, és amelyet egyesületünk alelnöke, Dr. Kopriva Attila docens, festőművész, művészettörténész vezet évek óta, de egyesületünk tagjai között üdvözölhetjük a 2007-es kezdés óta Munkácson Lucenko Igort, Yuriy Selevickiyt, Villásek Tibort, Iváncsó Andrást, Siksay Ihort, valamint több helyi fiatal tehetséges festőművésszel volt már alkalmunk alkotótáborokban, kiállításokon együttműködni, mint például a ma kiállító Kalitics Erika, Kulin Ágnes, Baraté Ágnes, Lakatos Sergej.

 

Szintén egyedülálló kapcsolat és több éves együttműködés a Kárpátaljai Képző és Iparművészek Révész Imre Társasággal, amelynek elnöke, Magyar László festőművész egyesületünk pártoló tagja. Kiváló kapcsolatot ápolunk Munkács vezetőjével Lengyel Zoltánnal, az ungvári és beregszászi magyar konzulátusok vezetőivel. Együttműködésben, és jó kapcsolatban vagyunk az ungvári Boksay Jószef Alapítvánnyal, és múzeummal, illetve azok vezetőjével, Erfán Ferenccel, aki szintén festőművész.

Magyar László és Erfán Ferenc tagjai a Magyar Művészeti Akadémiának.

Tehetségpontunk létrehozása, működése a fentiekben felsorolt intézmények, magánszemélyek, már meglévő és leendő önkénteseink bevonásával, majd a térség további intézményeinek együttműködésével valósul meg.

Jövőbeni tervek Tehetségpontként:

Működésünket a 2008 óta folyamatosan bővülő programjainkra, és azok továbbfejlesztésére alapozzuk. Vizuális kultúra témakörben tehetség-kereső alkotótábor megszervezésével, pályázati kiírásokkal és kiállításokkal.

Kárpátalján művésztábor szervezésével lehetőséget biztosítunk arra, hogy tehetséges kárpátaljai fiatalok tanuljanak mestereiktől és egymástól. A művésztáborok végén általunk rendezett kiállításokon (Kárpátalján, Magyarországon, Németországban) mutatkozhatnak be csoportosan vagy egyénenként. Részükre sajtónyilvánosságot, 2015 őszére elkészülő tehetségpont honlapunkon megjelenést biztosítunk, és eredményeiket továbbítjuk nemzetközi társintézmények felé. A szakmai szemmel legtehetségesebb fiatal művészeknek részvételi lehetőséget kínálunk hazai és nemzetközi alkotótáborokban, kiállításokon.

2015 júniusában kívánjuk megrendezni az I. Kárpátok Tehetség Művésztábort Dr. Kopriva Attila vezetésével. Lehetséges helyszínek: Kárpátalja, Rahó, vagy Nyíregyháza-Sóstófürdő.

A Tehetségtábort minden év júniusában meg kívánjuk rendezni 2015-től.

2015 őszén a szokásos Németországi őszi kiállításunkon szeretnénk bemutatni a legjobb munkákat Németországban, Bad Neustadt művészvillában.

Törekszünk más Tehetségpontokkal való kapcsolatépítést, tapasztalatcserét tervezünk.   Igyekszünk ott lenni a Tehetségpontok országos, vagy térségi rendezvényein, ahol alkalmunk lesz megismerkedni más tehetségpontok munkájával.

Szándékunkban áll a már megalakult Tehetségpontokkal kapcsolatot létesíteni és részt vállalni a Nemzeti Tehetség Fejlesztő Tanács munkájába is bekapcsolódni, elsősorban a Kárpát-medencében tervezett tehetségkutatás munkaterületen.

Ez a mai alkalom remélhetőleg valami új, és jó munka kezdete.

A ma kiállító négy fiatal tehetséggel már volt alkalmunk többször is együtt dolgozni. Sajnos mai világunkba nem elég tehetségesnek lenni valamiben, ha nincsen rá mód, hogy a tehetség bemutatkozzon, kibontakozzon, fejlődjön, és kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket. Reményeink szerint a egyesületünk, mint Tehetségpont 2015-től kezdve hozzájárulhat ahhoz, hogy a kárpátaljai tehetséges alkotóművészek minél szélesebb közönség előtt bemutatkozhassanak, kibontakozhassanak, és továbbfejlődhessenek.

Igyekszünk a helyi tehetségsegítő munkát pályázatokkal, és anyagi forrásokkal is segíteni a jövőben.

 • A Duna Televízió által készített nyári nagybányai művészeti táborról készült kisfilm megtekintése.

16’00 Kiállítás megnyitó:

 • Kalitics Erika, Kulin Ágnes, Lakatos Szergej, és Baraté Ágnes fiatal kárpátaljai festőművészek kiállításának megnyitója, a kiállítás megtekintése.

 

16’30 Díjak és támogatások átadása a kiemelt tehetségígéretek számára

 • Oklevelek, valamint festőművészeti kellékeket tartalmazó csomagok átadása a fiatal tehetségeknek.

 

17’00 Állófogadás- kötetlen beszélgetés

 • Tematika: festészeti technikák és alkalmazásuk, mentortanárok bevonásának lehetősége, kapcsolatfelvétel a hazai és határon túli szervezetekkel, művészekkel, a hazai és kárpátaljai tehetségek felfedezése, motiválása, mérhetősége, valamint elő regisztráció a nyári művészeti táborban való részvételre fiatal tehetségeknek.

 

17’30 - Vacsora

 • 2015 évi I. KMKE Tehetség Művésztábor – további fiatal művészeti tehetségek felfedezése és mérhetősége - előkészítése, tervezése. A korábbi években megtartott alapozó tábori tapasztalatok megvitatása, kerekasztal beszélgetés vacsorával egybekötve – Munkácsy Mihály Restaurant