Bajorországi misszió

Egyesületünk 2009 óta kiváló művészeti és kulturális együttműködést alakított ki, és folytat a több mint ezeréves történelmi kapcsolatokkal rendelkező Bajorországban, elsősorban Alsó-Frankföldön, és Rhön Grabfeld kerületben.

 

A kapcsolatok fő mozgatója és segítője a magyar származású, kárpátaljai születésű bajor orvosprofesszor: Dr. Dr. Franz Szabad

 

Őry László KMKE elnök a Szabad családról, és Dr. Dr. Franz Szabad professzor úrról írt könyve letölthető itt: link

 

 

 

Az elmúlt 8 évben számos kiállítás, alkotótábor és egyéb kulturális rendezvény valósult meg Bajorországban, és Magyarországon a több mint ezeréves bajor-magyar történelmi barátság jegyében, de a Szent György Lovagrendnek és Dr. Gotthard Csillának köszönhetően Passuban is, egy nagyon fontos történelmi helyszínen, a Niedernburg Kolostorban, ahol Szent István királyunk felesége, Bajor Gizella maradványai pihennek.

 

Legutóbbi kiállításunk Bad Neustadt művészvillában kárpátaljai festőművészek tematikus munkáit mutatta be az 1956-os magyar forradalom témájában, amelyet Thomas Habermann kerületi elnök, bajor CSU parlamenti képviselő köszöntött, és ekkor felolvasta Horst Seehofer bajor miniszterelnök méltató sorait az elmúlt években végzett, a bajor-magyar kapcsolatokat erősítő kulturális tevékenységünket illetően. Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósult projektünk során megszületett tematikus kiállítási anyag végleges elhelyezésére 2017 őszén kerülhet sor Münchenben, a parlament épületében.

 

Őry László, Thomas Habermann és Dr. Dr. Franz Szabad

Thomas Habermann, Dr. Dr. Franz Szabad és Őry László

 

Bajorországi művészeti partner szervezetünk:

KUNSTVEREIN BAD NEUSTADT

 

ELNÖK: CSABA HOROVITZ

 

Őry László és Csaba Horovitz közös kiállításmegnyitón Wechtersvinkel Kloster

Bajoroszági missziónk egy új vetületet kapott azáltal, hogy több százmillió forintos értékben sikerült orvosi felszerelés adományt juttatnunk a magyar állam segítségével a gazdasági recesszió és háborús konfliktus által nagyon nehéz és szegény körülmények között lévő kárpátaljai kórházakba, amelyek nemcsak a magyar kisebbséget, hanem az ukrán, ruszin többséget is segítik, erősítve Magyarország és Ukrajna jó viszonyát ezekben az embert próbáló időkben.

 

Bajorországi missziónk egyik fő támogatója Schmitt Pál volt Köztársasági Elnök Úr, de a Szerencsejáték ZRT szponzorációjának köszönhetően is sikerült erősíteni a kapcsolatokat még több kárpátaljai kiállítás és alkotások adományozásával.

 

Hála Istennek, és Dr. Dr. Franz Szabad professzor úrnak, a jövőben még több ilyen adomány fog érkezni sok száz millió forintos értékben, amelyet igyekszünk rászoruló magyarországi és kárpátaljai helyszínekre eljuttatni.

 

 

 

Fotók:

  • Egyik kárpátaljai kiállítás a sok közül Bad Neustadtban a művészvillában

 

  • Dr. Franz Szabad „hazatérése” 2013-ban Kárpátaljára

(galéria megnyitásához kattintson a képre)

 

  • Passau

(galéria megnyitásához kattintson a képre)

 

  • Adományok

(galéria megnyitásához kattintson a képre)

 

  • Bajoralkotóhét

(galéria megnyitásához kattintson a képre)