Projektek

Szerencsejáték szponzoráció – SZNP-1731/3/2016

Egyesületünk munkája, és tevékenysége már korábban sem volt ismeretlen a Szerencsejáték Zrt. előtt, mivel a korábbi években is támogatta kisebb mértékű adományokkal az évszázados, magyar gyökerekkel rendelkező kárpátaljai festőművészet területén végzett munkánkat, illetve kárpátaljai tevékenységünket, ami nemcsak kimondottan a kárpátaljai magyarság felé irányult, hanem a magyar-ukrán kapcsolatok erősítésére is egyben. Maga a kárpátaljai festőművészet is ma már kárpátaljai magyar, ukrán, ruszin, vagy éppen hucul művészekből tevődik össze.

Nagyon fontos civil kulturális missziónak tartjuk ugyanis azt a momentumot, hogy egy háborús konfliktussal és nehéz gazdasági helyzettel terhelt szomszédos országgal, és annak egykoron Magyarországhoz tartozó megyéjével (az ott élő kb. 150.000 fős magyar kisebbség érdekében) civil területen is jó kapcsolatok legyenek, amelynek nagyon fontos motorja a kulturális misszió. Hiszen a kultúra nemcsak egy nemzetet köt össze, hanem hidakat is teremt nemzetek között, ezt ma már bárhol a világon ismerik, és tudatosan építik is. Talán ez az összetett és nagy értékkel bíró feladat, kulturális misszió keltette fel a Szerencsejáték Zrt. figyelmét, amikor 2016 őszén levélben kerestük meg őket egy olyan jellegű szponzorációs lehetőséggel kapcsolatosan, hogy kulturális-civil missziónk rövidfilmek keretén belül nagyobb célközönség előtt legyenek bemutatva, országos hálózattal bíró televíziós csatornákon keresztül, aminek a végén a szponzor feltüntetésre kerül. Ezt követően 2016 végén úgy döntöttek, hogy nagyra értékelve eddigi tevékenységünket, szerződésben rögzített keretek között, ellentételezett szponzorálási szerződést kötnek egyesületünkkel, ami azt jelentette, hogy kizárólag a szponzor által meghatározott célra fordíthattuk a nagy összegű szponzorációt, az összeg általános forgalmi adóját pedig a magyar államnak, pontosabban a NAV felé kellett befizetnünk.

Ez a meghatározott cél pedig az volt, hogy vállalnunk kellett Kárpátalja magyar emlékeit, és a kárpátaljai festőművészetet bemutató miniprogram elkészítését, amelyeket mindösszesen 300 alkalommal fognak sugározni országos, illetve helyi televíziók, és ezek végén feltüntetésre kerül a Szponzor neve és logója, illetve elkészítésre kerül egy honlap is, amelyen szintén feltüntetésre kerül a szponzor és átlinkelési lehetőséget kap a saját oldalára.

Az általános forgalmi adót leszámítva megkapott szponzorációs összegnek megfelelően kötöttünk szerződést egy erre szakosodott céggel 2017-ben elején, hogy mihamarabb elkezdődhessenek a munkálatok, és tekintettel arra, hogy a szponzorációnak köszönhetően előleget tudtunk fizetni, az aktuális gyártási költségek, és sugárzási díjtól alacsonyabb összegért sikerült megállapodnunk, és szerződést kötnünk.

Mindennek köszönhetően már január végén elkezdődött a részletes forgatókönyvek kidolgozása, témaegyeztetés, témák szakmai szövegének az áttekintése, szakértése, majd ezeket követően 2017 február elején a kárpátaljai forgatás Ungvár, Munkács és Beregszász helyszíneken.

A forgatásokat követően elindult a filmgyártás, filmelőkészítés, és a vágás a többórányi anyagból, amely nehéz volt, mert nagyon szívesen bemutattuk volna a teljes anyagot, de a többszáz alkalommal való sugárzáshoz 1 perces miniprogramokat kellett összeállítani belőle, amelyeket legalább 300 alkalommal sugároznak országos hálózattal bíró televíziós csatornák.

A kárpátaljai miniprogramok végül 2017 év alatt a TV2 és a hozzá tartozó médiacsatornákon keresztül kerültek havi bontásban sugárzásra. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk a „kárpátaljai miniprogramok” sugárzását követően, olyanoktól is, akik még sohasem jártak Kárpátalján, de feltétlenül el fognak látogatni, mert teljesen más kép élt bennük a térségről, illetve maga az évszázados múltú, magyar gyökerekkel rendelkező kárpátaljai festőművészet is olyan ismertségre tett szert, amit ilyen lehetőség nélkül soha nem kaphatott volna meg. Köszönjük SZRT!

Fotók a filmforgatásról

Aranyosapáti alkotótábor