Projektek

MVM Partner Zrt.

MVMP-KOM-254/2018

A 2007-ben hazai és kárpátaljai képzőművészek összefogásából alakult Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület (KMKE) legfontosabb feladata a magyar kultúra, a magyar kulturális és történelmi örökség megőrzése és átadása a jövő magyar generációja számára.

 

 

      MVMP-KOM-254/2018

A 2007-ben hazai és kárpátaljai képzőművészek összefogásából alakult Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület (KMKE) legfontosabb feladata a magyar kultúra, a magyar kulturális és történelmi örökség megőrzése és átadása a jövő magyar generációja számára. Hisszük és valljuk, hogy a kultúra összeköt, és nem elszakít.  A kultúrának nemzetmegtartó ereje van, de egyben hidat is teremt a különböző nemzetek között, és ezáltal kölcsönösen gazdagít minden nemzetet. Szervezetünk tizenkét éve végzi tevékenységét hazánkban, a határokon túl (elsősorban Kárpátalján) és Bajorországban. Magunk mögött tudhatunk számtalan kiállítást, alkotótábort, konferenciát, előadást, és más egyéb programban való együttműködést és részvételt. A kárpátaljai festőművészet egyedi, és páratlan része a magyar kultúrának, nemzeti örökségünknek, amelynek fenntartásáért, megőrzéséért folyamatosan tenni is kell. Az öröklött hagyomány folyamatos frissítésével, állandó erősítésével is.

 

Egyesületünk vezetősége és tagjai mindig is, és a jövőben is önkéntesen végezték munkájukat, ám a tevékenységi körünkhöz tartozó feladatok (utazás, szállás, ellátás, képkeretezés, Kárpátaljával illetve a kárpátaljai festőművészethez köthető kiadványok kiadása, festőművészeti gyűjtemény gyarapítása /képek vásárlása alkotóktól/) egyre nagyobb anyagi terhet jelentettek szervezetünknek, ezért a számunkra az MVM Partner Zrt. által 2018. december hónapban megítélt támogatási összeg nagy segítség volt egyesületünknek, amit igyekeztünk méltó módon felhasználni, a támogatási okiratban foglaltaknak megfelelően:

 

 

 

 

1, Kárpátaljával, és a kárpátaljai festőművészettel kapcsolatos kiadványok kiadási költségeinek fedezése:

Ladányi András: Kilenc nap Kárpátalján című könyv 300 példányának kiadása:

 

 

Kádas Katalin Beregszászi festőművésznő Álomfátyoltánc című kiadványa – 200 példány

 

2, Alkotások megvásárlása:

A támogatás segítségével sikerült vásárolnunk – és ezáltal segítenünk – kárpátaljai festőművészektől magas kvalitású alkotásokat, amelyeket az egyesület által működtetett Mária Alkotóházban állítottunk ki véglegesen.

Kárpátaljai magyar és ukrán képzőművészek Sóstófürdőn a Mária Alkotóházban, akiktől alkotásokat vásároltunk a támogatásból.

valamint kárpátaljai művészeti vezetők javaslatára vásároltunk egy magyarországi tehetséges festőművésztől alkotásokat, amelyeket véglegesen kárpátaljai partnereink Kárpátalján található ingatlanjaiban helyezünk el a határmenti együttműködés jegyében.

Olasz Attila festőművész

Egy megvásárolt Olasz Attila alkotás

 

3, Kultúra napi költségek Budapesten

Egyesületünk tiszteletbeli tagja, Dr. Dr. Franz Szabad (kárpátaljai születésű, bajorországi orvosprofesszor) magyarországi látogatása abból az alkalomból, hogy január 19-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Magyar Kultúra Lovagja 2019 ceremóniáján egyetemes kultúra lovagja címet kapta. Lovagias tettek: Magyar származású bajor orvosprofesszor a kárpátaljai Nagyszőlősön született 1941-ben. Apai ágon ősei papok vagy katonaként jelen voltak a magyar történelem fontos eseményeinél, így volt ez a mohácsi csatánál is, ahol a család több tagja odaveszett. Anyai ágon a báró Perényi család leszármazottja. A II. Világháború után Kassára menekültek, ahol elvégezte az orvosi egyetem fogorvosi szakát, később Prágában doktorált sebészként. Öt éven át Tunéziában dolgozott baleseti sebészként, onnan Németországba disszidált. Sebészként és trópusi orvostan szakértőjeként még nyugdíjas főorvos igazgatóként is vállal munkát. Az elmúlt tíz évben többször járt Magyarországon, és előadásokat tarott civilként közéleti, keresztény-konzervatív, valamint kulturális és bajor-magyar témákban. Huzamos ideje nagy gondot fordít a kárpátaljai magyarság és az évszázados gyökerű kárpátaljai művészet, a festőiskola és a magyar főiskola támogatására, valamint értékeinek megmentésére, és németországi bemutatkozásaik elősegítésére.

Dr. Dr. Franz Szabad és Őry László KMKE elnök Budapesten

+ Bajorországi látogatás utazási költsége (kárpátaljai festmények kiszállítása két autóval 2019. május hónapban

Dr. Dr. Franz Szabad, Thomas Habermann és Őry László Bad Neustadtban

Összeségében elmondható, hogy a támogatást célszerűen és jól használtuk fel, amely rövid és hosszú távon is szolgálja egyesületünk munkáját, hiszen például bajorországi missziónk eredményeképpen ebben az évben 10 millió EUR értékben tudunk a magyar kormányzat segítségével (Dr. Grezsa István miniszteri biztos) orvosi felszerelések adományt kijuttatni bajor partnereinktől Kárpátaljára.

 

 

Köszönjük MVM Partner Zrt.!

Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület