Projektek

Bethlen Gábor Alap

A Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület működési költségeinek támogatása 2018.11.01-2019.04.30 között a beadott a pályázat részét képező projektterv

Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület
BGA/8061/4 / 2018 év
Az egyesület működési költségeinek támogatása

A Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület működési költségeinek támogatása 2018.11.01-2019.04.30 között a beadott a pályázat részét képező projektterv alapján a következőképpen valósult meg:

 

2018.11.06-11 – Bíró Andor emlék alkotótábor és kiállítás közös szervezésben a Jótékonysági szervezet a magyar kultúra fejlesztéséért a nagyszőlősi járásban szervezettel. Kárpátalja, Tiszapéterfalva – egyesületünk művészei által elkészített képek a Péterfalvai képtárba kerülnek végleges elhelyezésre, gyarapítva ezzel a gyűjteményt. A tábor szállás és ellátás költségeinek egy részét fedeztük a támogatásból.

 

2018. december 12: Az igazság festője Boksay József kiállítás létrejöttének támogatása. Boksay József a kárpátaljai festőiskola egyik alapítója volt, ezért nagyon fontosnak tartottuk mi magunk is a festőművész tárlatának megnyitóját Budapesten, a Párbeszédek Házában. Miután egyesületünk 2017 októberében együttműködési megállapodást írt alá a Boksay Alapítvánnyal, így nem is volt kérdéses, hogy lehetőségeinkhez mérten igyekszünk segíteni a kiállítás létrejöttét az előkészítő, felkészítő munkában, és költségek magunkra vállalásával. Ez az előkésztő munka több antik kép Nyíregyházára hozatal után, azok keretezése volt (kiállításra alkalmassá tétele). Ez a költségtétel megemelte ugyan a képkeretezésre tervezett költségvetésünket, de a feladat és az ügy mindenképpen felülírta a terveket, így a téli alkotótáborunkat nem valósítottuk meg.

 

2019. februárban szintén támogattuk képkeretezési munkák elvégzésével egy nemes ügyet, mégpedig Erfán Ferenc kárpátaljai festőművész, a Boksay Alapítvány elnökének, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatójának 60 éves jubileumi kiállításának megvalósulását. Nyíregyházán lévő alkotásainak Ungvárra szállítása előtt vállaltuk újra keretezését. Mi ezzel köszöntöttük a 60 éves kárpátaljai alkotót, aki többek között a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja is, és természetesen a helyszínen is köszöntöttük 2019. március 07-én, így ungvári szállás költségünket is fedeztük a támogatásból.

 

2019 március 22-én Ladányi András: Kilenc nap Kárpátalján című könyvének bemutatóját segítettük Nyíregyházán étel és ajándékok megvásárlásával. A könyvbemutatón egyébként Őry László KMKE elnök mondott előszót a könyvről.

2019. március 28-31 – Kárpátaljai magyar-ukrán képzőművészeti delegáció vendégül látása, és szakmai tanácskozás. A tanácskozás kiemelt vendége Csebikin Andrej volt, az Ukrán Nemzeti Művészeti Akadémia elnöke.

 

2018.11.01-2019.04.30 – Folyamatos kapcsolattartás kárpátaljai partnereinkkel: Boksay József Megyei Szépművészeti Múzeum Ungvár, Pro Arte Munkács, Kárpátaljai Képző és Iparművészek Révész Imre Társasága, és a Boksay Alapítvány. Szakmai ebédek, vacsorák a mindenki által kedvelt Nyíregyháza-Sóstófürdőn. Részvétel a Kárpátaljával kapcsolatos egyéb rendezvényeken (Kisvárda, Budapest), szakmai megbeszélések Budapesten.

 

A támogatási időszak alatt és a támogatás segítségével kiemelten kezeltük a 10 éve elindított Rhön Grabfeld (Bajorország) – Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye (Magyarország) és Kárpátalja (Ukrajna) művészeti és kulturális együttműködésünket. Ez folyamatos kapcsolattartást igényel, így a támogatási időszak alatt minden hónapban kiutaztunk Bad Neustadtba, de volt rá példa, hogy kétszer is, illetve Budapesten is találkoztunk bajor támogatóinkkal, Dr. Dr. Franz Szabaddal, aki kárpátaljai születésű bajor orvosprofesszor, és Thomas Habermannal, Rhön járás elnökével, CSU parlamenti képviselővel, EU Régiók Tanácsa taggal. Az elmúlt 10 évben számtalan kárpátaljai kiállítást tartottunk, a kárpátaljai művészek két alkalommal vettek részt bajor alkotótáborokban, és német művészeket is sikerült már Kárpátaljára vinnünk. Büszkék vagyunk rá, hogy munkánkhoz 2016-ban az akkori bajor miniszterelnök Horst Seehofer levélben gratulált, továbbá 2017-ben 600 millió forintértékben kaptunk bajor támogatóinktól, és juttattunk át orvosi felszereléseket Kárpátaljára, illetve a mostani folyamatos baráti látogatásoknak, találkozásoknak és szervezői munkának köszönhetően októberben is 100 milliós értékben hoztunk már adományt, amelyet 2019 februárban jutatott át a magyar kormányzat Kárpátaljáért felelős miniszteri biztossága, és adott át rászoruló kárpátaljai kórházaknak:

 

https://karpataljalap.net/2019/02/13/ismet-bajor-magyar-segely-erkezett-karpataljara

 

Ezirányú munkánk eredményeképpen 2019-ben egy bezárt bajor klinika teljes felszerelését kaphatjuk meg, és oszthatjuk majd szét határon túli nemzettestvéreink számára. Mind ehhez szükséges a folyamatos kiutazás, tárgyalás a támogatási időszak szinte minden hónapjában, illetve külön meghívásra akár többször is. Ezeknek a tevékenységeinknek óriási nemzetpolitikai haszna volt eddigi is, és jelen támogatási időszak alatt is. Egyesületünk tiszteletbeli tagja, Dr. Dr. Franz Szabad 2019 januárban a Magyar Kultúra Napja alkalmából lovagi címben részesület Thomas Habermannal együtt ezirányú segítő tevékenységéért. Bajorországi missziónk folyamatos, amelynek elsősorban utazási költségeit számoljuk el, hiszen legtöbb alkalommal vendégül látnak minket, csak néhány esetben kell gondoskodnunk szállásunkról is.

 

 

Fényképes szakmai beszámoló (fotók):

2018.11.06-11 – Bíró Andor emlék alkotótábor és kiállítás közös szervezésben a Jótékonysági szervezet a magyar kultúra fejlesztéséért a nagyszőlősi járásban szervezettel. Kárpátalja, Tiszapéterfalva:

A tábor résztvevői

 

  1. december 12: Az igazság festője Boksay József kiállítás létrejöttének támogatása.

 

 

2019. februárban szintén támogattuk képkeretezési munkák elvégzésével egy nemes ügyet, mégpedig Erfán Ferenc kárpátaljai festőművész, a Boksay Alapítvány elnökének, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatójának 60 éves jubileumi kiállításának megvalósulását.

 

2019 március 22-én Ladányi András: Kilenc nap Kárpátalján című könyvének bemutatóját segítettük Nyíregyházán étel és ajándékok megvásárlásával. A könyvbemutatón egyébként Őry László KMKE elnök mondott előszót a könyvről.

  1. március 28-31 – Kárpátaljai magyar-ukrán képzőművészeti delegáció vendégül látása, és szakmai tanácskozás. A tanácskozás kiemelt vendége Csebikin Andrej volt, az Ukrán Nemzeti Művészeti Akadémia elnöke.

 

 

2018.11.01-2019.04.30 – Folyamatos kapcsolattartás kárpátaljai partnereinkkel: Boksay József Megyei Szépművészeti Múzeum Ungvár, Pro Arte Munkács, Kárpátaljai Képző és Iparművészek Révész Imre Társasága, és a Boksay Alapítvány. Szakmai ebédek, vacsorák a mindenki által kedvelt Nyíregyháza-Sóstófürdőn. Részvétel a Kárpátaljával kapcsolatos egyéb rendezvényeken (Kisvárda, Budapest), szakmai megbeszélések Budapesten.

A támogatási időszak alatt és a támogatás segítségével kiemelten kezeltük a 10 éve elindított Rhön Grabfeld (Bajorország) – Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye (Magyarország) és Kárpátalja (Ukrajna) művészeti és kulturális együttműködésünket.