Projektek

64931/2016/KULTIG

 

 

Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület (KMKE) 2017 évben számos hazai és határon túli (kárpátalja) és bajorországi programot valósított meg, közvetve és közvetlenül.

A PROGAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ KÖLTSÉGEKET AZ EMMI – 64931/2016/KULTIG SZÁMÚ TÁMOGATÁS FEDEZTE.

Egyesületünk a támogatás segítségével az alábbi szakmai programokat szervezte és bonyolította le közvetlenül:

 • 2017 április – KMKE alkotótábor Kárpátalján (Tiszapéterfalva)
 • 2017 június-július – KMKE bajoroszági alkotótábor
 • 2017 szeptember – KMKE – RIT alkotótábor Aranyosapáti
 • 2017 december – KMKE 10 éves (alkotónapok, és ünnepség)

 

Egyesületünk a támogatás segítségével az alábbi szakmai programokhoz kapcsolódott közvetve:

 • Kárpátaljai művészek kiállításai a Forrás Galériában Budapesten, ahol egyesületünket elsősorban elnökségünk képviselte, illetve néhány alkalommal megnyitói szerepkört láttak el.
 • Büszkék vagyunk egyesületi tagjaink (Ihor Lutsenko, Dr. Kopriva Attila, Yuriy Selevickiy) kijevi szerepléseire, illetve egykori tiszteletbeli tagunk, Micskó Zoltán kárpátaljai festőművészünk kijevi emléktárlatára.
 • Kis tehetségek támogatás Kárpátalján, a Tiszapéterfalvai művészeti iskolában
 • Kárpátaljai partnereinknél szakmai látogatások, a Boksay Alapítvány, és a Révész Imre Társaság (RIT) rendezvényein való részvétel
 • Koprva Attila KMKE alelnök önálló kiállítása Balatonföldváron, a Kárpátaljai Szövetség rendezésében
 • Bajorország: adományok intézése, folyamatos kulturális és civil kapcsolattartás Dr. Dr. Franz Szabad és Thomas Habermann + Kunstverein Bad Neustadt


Az orvosi adományok előzménye és története
: A Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület 2017 májusban addigi tevékenysége elismeréseként (kb. 9 éve vagyunk jelen Rhön Grabfeld bajor megyében) 2 millió EUR értékű orvosi sebészeti felszerelések adományt kapott Dr. Dr. Franz Szabad segítségével abból a célból, hogy azokat Kárpátaljára juttassa, és az adomány segítse az ottani nagyon nehéz egészségügyi helyzet javulását kárpátaljai kórházakban.

Az adományok Magyarországon átadásra kerültek a Miniszterelnökségen belül működő Dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye és Kárpátalja összehangolt fejlesztési feladataiért felelős Kormánybiztos részére. A Kormánybiztosság a Johannita Rend és a Vöröskereszt segítségével szállította és adta át 2017. július 04-én a nagyértékű orvosi felszerelések adományt Kárpátaljára.

Óriási dolgot hajtottunk tehát végre, aminek várható 2018 és 2019-ben nagyon komoly folytatása, amikor milliárd forint nagyságrendben kaphatunk és juttathatunk orvosi, kórházi adományokat Kárpátaljára, és nehéz helyzetű magyarországi kórházak részére.

Egyesületünk egyfajta módon tudta ezt meghálálni a bajor megyének, mégpedig, ha az ott már ismert és az ottani emberek által nagyon kedvelt kárpátaljai festőművészekkel a helyszínre utazik, ahol megfestik a bajor megye szépségeit, épített örökségeit, amelyet aztán mi adományozunk oda Dr. Dr. Franz Szabadnak abból a célból, hogy az ott épülő új Rhön Klinika részére kerüljenek átadásra, és egyfajta művészeti terápiaként szolgáljanak az ott gyógyuló betegek nagy örömére.

 • Dr. Franz Szabad magyar állami kitüntetése Budapesten

 

Kiadványok támogatása:

 • Kádas Katalin kárpátaljai festőművész és grafikus: Lángolás című kiadványának
 • Dr. Franz Szabad: SZABAD – Egy magyar család története a honfoglalástól napjainkig című könyv német nyelvű kiadásának támogatása

 

Nagyértékű ajándékok bajoroszági partnereinknek (ötvösmunkák: családi címer és korpuszok)

 

 

KÖSZÖNJÜK A TÁMOGATÁST:

 

KULTÚRÁÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG